Verbeter uw bedrijf met Lean Six Sigma

  Verbeter uw bedrijf met Lean Six Sigma

  • Geplaatst op: 14 april 2015 in Nieuws

  Stel dat u keihard werkt voor uw bedrijf en alle medewerkers met u. Niemand schrijft zijn overuren op, maar iedereen maakt gigantische overuren. Sommige jonge moeders zijn haast vergeten hoe hun net geboren kinderen eruit zien, u heeft uw zoontje belooft om zaterdag te komen te kijken bij zijn voetbalwedstrijd en om dat voor elkaar te kunnen krijgen bent u op vrijdagavond en later ook nog in de nacht aan het werken. Het zal duidelijk zijn dat het aan de inzet niet ligt, maar toch blijkt dat het bedrijf verlies maakt. De klantenaantallen lopen terug, de verkopen dalen, diensten worden niet meer afgenomen als toen u tien jaar geleden aan het roer van het bedrijf kwam te staan. Er moet iets gebeuren, er moet iets drastisch veranderen, want anders, God verhoede, wacht het faillissement, en daar wordt niemand vrolijk van, u niet, uw personeel niet, en wij van Symbol business improvement ook niet. Wij zijn er om u te helpen, u te helpen met het doorvoeren van de belangrijke veranderingen die uw bedrijf er weer bovenop zullen helpen. Ons belangrijkste instrument om dat te doen is Lean Six Sigma. Dit Lean Six Sigma is een methode om er voor te zorgen dat uw bedrijf weer gezond wordt door de bedrijfsprocessen goed door te lichten en die zo te verbeteren dat uw bedrijf zicht richt op zijn kerncompetenties, dat uw bedrijf vooral doet waar het goed in is en niet meer doet waar het niet goed in is. Een gesprek over Lean Six Sigma begint dan ook vaak met de vraag: waar is uw bedrijf goed in? Het zal u misschien verbazen hoe weinig duidelijk antwoorden hier op komen. Het is natuurlijk leuk dat u een tuincentrum heeft en ook wc’s verkoopt, maar waarom zou een klant nu juist bij u bloemen en wc’s kopen? Wat maakt u zo goed? Als u die vraag eerlijk kan beantwoorden kunnen we beginnen met Lean Six Sigma. We kunnen gezamenlijk nagaan wat uw bedrijf precies doet en wat van al die dingen die uw bedrijf doet, uw bedrijf goed doet. En dan komen ook de pijnpunten met behulp van Lean Six Sigma naar boven, namelijk de vraag wat uw bedrijf doet wat uw bedrijf beter niet kan doen, en ook wat binnen uw bedrijf gebeurt wat voor verbetering vatbaar is zodat het bedrijf beter gaat lopen. Vaak komen via Lean Six Sigma aan bod: dat de interne communicatie sneller en efficiënter ingericht kan worden, maar ook productieprocessen worden uitvoering besproken, maar het meest voorkomende is toch de onduidelijke afbakening van functies en dat diverse personeelsleden dubbel werk verrichten, of dat sommige werknemers werk doen waar ze niet optimaal geschikt voor zijn, terwijl het geschikte personeelslid wel degelijk binnen het bedrijf werkt. Dit is allemaal op te lossen met Lean Six Sigma.

  Vier belts bij Lean Six Sigma

  Binnen de Lean Six Sigma, werken we met vier verschillende belts. Dit zijn verschillen in de trainingen die we aanbieden en het onderscheid is te herleiden naar de functie van degene die de training zal volgen. De belts zijn de yellow, de orange, green en black belt. Waarom iemand heeft bedacht om deze belts in het Engels weer te geven in plaats van in het Nederlands (we geven immers de trainingen in Nederland en België en de voertaal is Nederlands, en onze website www.symbolbv.nl/lean-six-sigma is verder ook gewoon in het Nederlands) zal te maken hebben met een hang naar het Angelsaksische bedrijfsmodel dat we heilig hebben verklaard. En daar wringt de schoen een beetje, want uitgaande van het Lean Six Sigma model is het van belang om te kunnen innoveren en dus juist van een afstand te kunnen kijken naar het bedrijfsmodel dat uw bedrijf voert. Een plausibelere verklaring voor de Engelse taal is echter dat dit model, deze Lean Six Sigma is over komen waaien uit de Verenigde Staten van Amerika waar het nog steeds opgeld doet. Daarom kennen wij nu Lean Six Sigma met vier belts, in plaats van banden, die we kennen van judo en karate. Hetzelfde blijft de opbouw: we beginnen met geel en werken op naar zwart, dat is het hoogste niveau van Lean Six Sigma, zoals u hieronder terug kunt vinden:

  • gele band: voor geïnteresseerden in de basisprincipes van Lean Six Sigma
  • oranje band: voor teamleden van teams die zich met verandering bezig houden
  • groene band: voor afdelingsmanagers en projectleider, middelmanagement
  • zwarte band: voor projectmanagers, adviseurs en proceseigenaren

  Zo ziet u dat iedereen die het belang van verandering bij uw bedrijf inziet bij ons terecht kan voor een training in Lean Six Sigma op maat. Soms houden we ook een onderscheid in opleidingsniveau aan om er voor te zorgen dat de deelnemers de training goed kunnen volgen. Voor de oranje band is dan MBO nodig, voor de gele band HBO en voor de zwarte band HBO of hoger.

  Begin met Lean Six Sigma

  Beginnen aan een training Lean Six Sigma is makkelijker dan u wellicht zou vermoeden. Kijkt u eens op www.symbolbv.nl/lean-six-sigma voor alle informatie, kijkt u daar welke training het beste bij u past en neemt u dan snel contact met ons op. Natuurlijk kunt u ook aan ons vertellen waar u precies behoefte aan heeft, dan zullen we u helpen bij het bepalen van de ideale training voor u. Wees gerust, uw bedrijf komt weer op volle stoom.