Educatief speelgoed: verkeerslicht speelgoed

  Educatief speelgoed: verkeerslicht speelgoed

  Onlangs ben ik op de school waar ik werk begonnen met verkeerslessen. De kinderen vinden dat niet altijd even interessant. Toen ben ik eens na gaan denken over het betrekken van speelgoed in mijn lessen. Hier kwam ik op omdat ik toevallig verkeerslicht speelgoed tegenkwam in een webwinkel. Het is als leerkracht altijd zoeken naar manieren om kinderen te boeien in de klas. Zeker in tijden dat de mobiele telefoon steeds meer aandacht krijgt. Zelfs de kleinsten weten inmiddels hoe ze met een smartphone en iPad om moeten gaan. Daarom leek het me slim het verkeerslicht speelgoed te bestellen en eens te proberen hoe dat in de klas zou vallen. De bestelling heb ik gedaan via de webwinkel Pauls Speelgoed: https://www.paulspeelgoed.nl/product/verkeerslicht-van-hout/. Het was met een paar muisklikken geregeld. Ik kon het bedrag declareren bij de school. Het kostte niet zoveel en het leek me duurzaam genoeg om nog een aantal jaren mee te gaan. Mocht het niet aanslaan in de klas, dan zouden kinderen er ook nog gewoon mee kunnen spelen. Het werd wel degelijk een succes, dus ik was blij dat ik op het verkeerslicht speelgoed terecht was gekomen. Dat maakte het geven van de lessen over verkeersveiligheid een stuk eenvoudiger voor me.

  Verkeerslicht speelgoed inzetten op school

  De verkeerslessen op school bestaan uit praktijklessen en theorielessen. Ik heb het verkeerslicht speelgoed ingezet bij de theorielessen, want ik merkte dat de kinderen daar moeite hadden met opletten. De stof is vrij droog, als je die niet meteen toe kunt passen in de praktijk. De praktijklessen bestaan uit het fietsen in bestaande verkeerssituaties en op het schoolplein. Hier hoefden we het verkeerslicht speelgoed niet te gebruiken, maar de kinderen vonden het wel leuk. Het hielp om de link te leggen tussen de theorie die we hadden besproken in de klas en wat we buiten deden. We hebben het met behulp van het verkeerslicht speelgoed onder andere gehad over:

  • Oversteken
  • Door rood rijden
  • Wachten tot het groen is
  • Wat oranje licht betekent
  • Kruispunten

  Het hielp daarnaast om de stof fris te houden omdat de kinderen buiten de verkeerslessen om ook herinnerd werden aan het verkeer. Het verkeerslicht speelgoed heb ik ergens in de klas neergezet waar het goed te zien was.

  Meer houten speelgoed

  Naast verkeerslicht speelgoed is er ook ander speelgoed te koop bij https://www.paulspeelgoed.nl/product/verkeerslicht-van-hout/. Het voordeel van houten speelgoed vind ik dat het er mooi uitziet en doorgaans lang mee gaat. Bovendien is hout een duurzamer materiaal dan plastic, waardoor het beter voor het milieu is hout te kopen dan plastic. Ik koop dan ook regelmatig houten speelgoed voor baby’s of kleine kinderen. Als leerkracht probeer ik dan ook een educatief element te vinden, zoals bijvoorbeeld lukte bij het verkeerslicht speelgoed. Kinderen willen over het algemeen heel graag leren, en dat doen ze nog liever als dat spelenderwijs kan. Zo kun je kleine kinderen ook alles leren over kleuren, dieren of de natuur door houten speelgoed aan te schaffen dat dit verbeeldt. Ze kunnen ermee spelen, en het kan ook in de klas gebruikt worden tijdens de les. Soms laat ik kinderen ook hun eigen speelgoed meenemen om er iets over te vertellen. Dan kom ik er altijd achter wat ze leuk en mooi vinden. Ik ben dan extra blij als het iets moois is van hout. Dat is toch speelgoed wat ik er het mooist uit vind zien. Ik raad ouders nu aan om eens te kijken in de webwinkel, als ze op zoek zijn naar nieuw speelgoed voor hun kinderen.